Veelgestelde vragen

U droomt ervan om met uw partner, gezin of vrienden een weekendje, een paar dagen of een week eropuit te gaan voor een vaarvakantie...

Of hebt u misschien nog nooit gevaren? Vraagt u zich af hoe u door een sluis vaart? Weet u niet hoe u uw vakantie moet voorbereiden, uw route moet organiseren of wat u mee moet nemen? Hebt u dit nooit eerder gedaan, waardoor u duizend en één vragen hebt?

De verhuur van boten zonder vaarbewijs

 

Misschien droomt u al heel lang van een vaarvakantie met een rivierboot op de waterwegen van Frankrijk, zoals het Canal du Midi of het Canal de Bourgogne.

Maar misschien hebt u altijd gedacht dat u ervaring nodig hebt voor een vaarvakantie of dat u in het bezit moet zijn van een vaarbewijs?

Dan hebben we goed nieuws voor u! De pleziervaart op rivieren en kanalen is voor iedereen toegankelijk. Er zijn geen speciale vaardigheden voor nodig!
U kunt dus overwegen om een boot zonder vaarbewijs te huren, bijvoorbeeld een motorjacht van NICOLS. Om onze boten te besturen, is een vaarbewijs namelijk niet verplicht: in Frankrijk is een vaarbewijs niet noodzakelijk voor boten met een lengte van 15 meter of minder en een snelheid van maximaal 12 kilometer per uur.

Alle boten van Nicols voldoen aan deze criteria: de flensmotoren veroorzaken absoluut geen hinder voor andere schepen, aangezien de snelheid vaak beperkt is tot 6 of 8 kilometer per uur. De langste boot heeft een lengte van 13,5 meter (Let op: er is wel een vaarbewijs (voor riviervaart) nodig als u het sleepzwembad gebruikt voor onze grootste boten van 13 meter of langer).

Is het veilig om met kinderen op een boot van nicols te varen?

Voor optimale veiligheid hebben de boten van Nicols allemaal een dubbele reling, in aanvulling op de gewone reling. Dit is uniek op de markt. Als u met uw kinderen op vakantie gaat, raden we u de botenseries Sedan of Estivale aan (met achterterras dat gelijkvloers is met de woonkamer), en wel om meerdere redenen:

 • Geen trappen voor de kleintjes.
 • Het achterterras wordt beschermd door een reling van polyester, hoogte ongeveer 1 meter.
 • Vanuit de woonkamer of stuurhut hebt u zicht op het achterterras (schuifpui) en kunt u toezicht houden op de kinderen die op het terras spelen aan de deksalontafel.

Het water brengt echter altijd risico’s met zich mee: daarom adviseren we kinderen een zwemvest aan te trekken. Op aanvraag zijn reddingsvesten voor kinderen (gewicht 0-30 kilo) beschikbaar in onze centra voor bootverhuur. Neem voor de allerkleinsten zwemvleugeltjes mee, die vaak prettiger dragen bij hoge temperaturen.

Moet ik sluizen passeren tijdens mijn bootreis?

Tijdens uw vaarvakantie op rivieren en kanalen zult u zeker sluizen moeten passeren.

Hoeveel het er zijn, is afhankelijk van de door u gekozen bestemming. In de Camargue is het landschap bijvoorbeeld plat, dus zijn er nauwelijks sluizen. Als u echter voor het Canal de Bourgogne kiest, is het landschap veel heuvelachtiger en is het aantal sluizen dus ook groter.

Dit hoeft echter geen belemmering te zijn voor de keuze van uw bestemming voor uw woonbootvakantie! Het is heel simpel en zelfs leuk om door sluizen te varen: vaak komt u andere pleziervaarders tegen met wie u kunt praten over de afgelegde route en met wie u tips kunt uitwisselen over bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
Het kost geen geld om door sluizen te varen.

In sommige gebieden vindt u nog handmatige, zelfbediende sluizen, bijvoorbeeld in Charente. Dit heeft als voordeel dat u niet gebonden bent aan de sluitingstijden van de sluizen! Sluizen zijn echter steeds vaker automatisch en worden bediend door sluiswachters (let op, tussen de middag zijn ze gesloten voor de lunchpauze).

Wat te doen bij pech onderweg?

Wat als u aan boord van uw motorjacht technische problemen krijgt?

NICOLS biedt u 7 dagen per week een pechdienst (tijdens de openingstijden van de kantoren). Bel direct uw centrum voor bootverhuur om de aard van het probleem en uw locatie door te geven. Er komt dan zo snel mogelijk een technicus om u te helpen.

Kan ik mijn bootvakantie combineren met een fietstocht?

Natuurlijk! De fiets is zelfs een ideaal vervoersmiddel tijdens uw vaarvakantie op rivieren.

De oevers van de kanalen en rivieren in Frankrijk zijn vaak geschikt voor fietsers: de jaagpaden, die vroeger werden gebruikt om vrachtschepen vooruit te trekken, worden goed onderhouden zodat erop gefietst kan worden. In Portugal is de omgeving van het meer GRANDE LAGO bijzonder geschikt om te mountainbiken. Het team van ons centrum voor bootverhuur in Amieira Marina kan de nodige materialen aan u verhuren.

In alle gevallen zijn fietsen bijzonder handig als u de natuur wilt ontdekken of boodschappen wilt doen. Neem ze dus mee of reserveer ze voordat u vertrekt, zodat ze bij aankomst op u staan te wachten bij het Nicols-centrum voor bootverhuur.

Kan ik ook zwemmen?

De vakantieperiode is vaak dé tijd om lekker te zwemmen! Neem dus zeker uw badpak mee. Afhankelijk van de regio vaart u over kanalen en/of rivieren. Zwemmen is in beide gevallen meestal mogelijk.

Vertrouw niet altijd op de kleur van het water om te bepalen of u er kunt zwemmen! Het door de zanger Nougaro bezongen ‘groene water van het Canal du Midi’ bijvoorbeeld is het resultaat van aanslibbing (het Canal du Midi wordt onder andere van water voorzien door stroompjes vanuit de bergketen Montagne Noire). Vervuiling is dus niet altijd te zien aan de kleur van het water!
Hoe dan ook, we raden u in ieder geval aan om niet in de buurt van grote steden te zwemmen.

Langs uw vaarroute vindt u zeker plaatsen die geschikt zijn om te zwemmen, zoals in het Loiredal, waar het Canal Latéral à la Loire soms grenst aan de Loire met haar aangelegde stranden.

Als u een koukleum bent, kunt u voor een geslaagde vakantie ook een verwarmd sleepzwembad huren – exclusief van NICOLS!

Pleziervaart op rivieren: alleen leuk bij mooi weer?

Wanneer u een vakantiehuisje of appartement huurt, is een regenachtige dag vaak saai en vervelend! U kunt niets anders doen dan de gezelschapsspellen tevoorschijn halen en wachten tot de hemel opklaart...

Als u een boot huurt voor een vaarvakantie, kunt u:

 • Varen, zelfs als het regent. U kunt uw bootvakantie voortzetten zonder af te wijken van uw planning.
 • De boten (behalve de Riviera-serie) hebben een grote woonkamer met uitzicht rondom, zodat u ook bij slecht weer van het landschap kunt genieten!

Pleziervaart op rivieren: een dure vakantie?

Als u voor een vaarvakantie kiest, reist u ‘all inclusive’!

Met uitzondering van de brandstof die u na afloop van uw reis betaalt (reken afhankelijk van het verbruik op € 30 à € 40 per dag) is een woonbootvakantie een ‘all inclusive’-vakantie zonder verborgen kosten:

 • U kunt aan boord eten en picknicks bereiden.
 • De belangrijkste activiteiten zijn gratis: 4 tot 5 uur varen per dag, wandelen, fietsen over de jaagpaden, vissen, zwemmen, dorpjes bezoeken...
 • Anders dan bij een wintersportvakantie bijvoorbeeld zijn er geen huurkosten of bijzondere extra kosten verbonden aan het varen over rivieren (zoals de kosten van de skilift als u gaat skiën): het passeren van de sluizen is gratis, u kunt midden in het landschap aanmeren (gratis) of in een haven naar keuze (bescheiden vergoeding in sommige havens, maar pleziervaarders kunnen overnachten in hun boot terwijl deze in de haven ligt).
 • Anders dan bij ‘zonbestemmingen’ betaalt u niet per persoon, maar per boot. Reken het zelf maar uit: als u de werkelijke kosten per persoon berekent, zal uw vaarvakantie veel betaalbaarder blijken dan u dacht!

Een woonbootvakantie tussen twee locaties
of heen en terug varen: wat moet ik kiezen?

Veel van onze klanten denken dat het saai is om heen en terug te varen, en kiezen daarom liever voor een bootreis tussen twee verschillende locaties.

U dient echter wel te beseffen dat een bootreis tussen twee locaties enkele beperkingen heeft:

 • U bent verplicht om de afstand tussen de beide centra voor bootverhuur (punt van vertrek en punt van aankomst) af te leggen binnen de afgesproken termijn. Het is dus niet mogelijk om tijdens uw vaarvakantie veel tijd aan land door te brengen!
 • De kosten zijn hoger: voor een bootreis tussen twee locaties betaalt u ongeveer € 150 extra (beheer en follow-up van uw reis in onze planning) + transfer van uw auto of van personen als u deze optie hebt geselecteerd.

 • De richting van uw bootreis tussen twee locaties, en dus de plaats waar u aan boord gaat in eenzelfde regio, wordt pas enkele dagen voor vertrek bevestigd. U moet onze reserveringscentrale 48 uur voor uw vertrek bellen om zeker te weten in welke richting uw bootreis gaat. Bij overstromingen of vaarbeperkingen kunnen we uw cruise (in zeldzame gevallen) omzetten in een heen-en-terugreis. In dit geval worden de extra kosten van een bootreis tussen twee locaties uiteraard aan u terugbetaald.

Heen en terug varen daarentegen heeft een aantal voordelen:

 • Tijdens uw bootvakantie kunt u stoppen waar en wanneer u maar wilt! Als u een mooi plekje vindt waar u enkele dagen wilt blijven, kunt u dat gerust doen: als u de boot maar op de afgesproken dag en het afgesproken tijdstip terugbrengt bij het centrum voor bootverhuur.
 • Aan een bootreis heen en terug zijn geen extra kosten verbonden.
 • Vergeet ten slotte niet dat het landschap er heel anders uit kan zien als u in tegengestelde richting vaart!

Hoe reserveer ik mijn vaarvakantie?

 

Kies een bestemming, een motorjacht (afhankelijk van het aantal personen aan boord) en de begin- en einddatum van uw woonbootvakantie. Neem vervolgens contact op met onze reserveringscentrale of ga naar onze beveiligde online reserveringsdienst voor beschikbaarheidsinformatie en om uw boot te reserveren. Zo simpel is het!

Daarna hebt u een week de tijd om uw definitieve reservering schriftelijk te bevestigen door uw reserveringsbon te retourneren en uw aanbetaling te doen.

 

Moet ik een bepaalde verzekering afsluiten?

De bootverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden zijn inbegrepen bij de huur van de boot. Voor meer informatie verwijzen we u naar onze huurvoorwaarden. Op de dag van vertrek betaalt u een borgsom (raadpleeg de tarieven voor details) die u na afloop van uw bootvakantie terugkrijgt als uw boot geen schade heeft.

MAIS DE