Vakantie op een Rivierboot met Nicols

Alle nodige tips om uw vaarvakantie met een Nicols-boot zorgvuldig en in alle rust voor te bereiden!

Nicols, onderneming voor pleziervaart en vaarvakanties op rivieren: Nicols, een bedrijf dat kan bogen op bijna 30 jaar ervaring, biedt u de beste boten en de mooiste bestemmingen voor de pleziervaart op rivieren.

 

Voordat u vertrekt

 

We sturen u de volledige informatie, bestaande uit:

 • Logboek: een klein boekje in chronologische volgorde over het normale verloop van uw vaarvakantie, van voorbereidingen en tips voordat u vertrekt tot de terugkeer van uw boot bij het centrum voor bootverhuur.
  Logboek downloaden als pdf (in het Engels)
 • Vaarkaart (als u deze had besteld): deze kaart is onmisbaar voor een goed verloop van uw vaarvakantie. Hierop staan de sluizen, drinkplaatsen, aanmeerpunten, toeristische bezienswaardigheden, enzovoorts. Bestel deze voordat u vertrekt!
 • Kaart om het centrum voor bootverhuur te bereiken: een blad met de gegevens en geografische ligging van uw centrum voor bootverhuur in de gemeente.
 • Inventarislijst: lijst met alle materialen waarmee de boot is uitgerust (binnen en buiten). Over het algemeen zijn tuigage, serviesgoed en beddengoed inbegrepen. Vergeet niet om washandjes, handdoeken, vaatdoeken en dergelijke mee te nemen.
 • Veiligheidsdvd: video met vaaradviezen en veiligheidsinstructies voor het dagelijks leven aan boord van uw boot.

 

Uw bagage

U kunt het beste soepele tassen meenemen, aangezien koffers te veel ruimte op uw boot innemen. U kunt uw koffers ook legen en achterlaten in uw auto voordat u aan boord gaat.

Neem comfortabele antislipschoenen mee waarop u gemakkelijk kunt lopen (sportschoenen).

Neem de nodige spullen mee om u te beschermen tegen de zon: zonnebrandcrème, zonnebrillen, hoedjes… en natuurlijk een heleboel fotorolletjes!

Aankomst bij het centrum voor bootverhuur van Nicols

Dag van vertrek: Meestal begint uw bootvakantie op zaterdag tussen 4 en 6 uur ’s middags. U kunt echter ook doordeweeks vertrekken vanuit al onze centra voor bootverhuur, afhankelijk van onze beschikbaarheid.

Ons personeel heeft dan des te meer tijd voor u. Maak er gebruik van als het kan!

Bij elk centrum voor bootverhuur vindt u een gratis openbaar parkeerterrein, een eigen parkeerterrein of een afgesloten (niet-bewaakte) garage. U moet enkele formaliteiten vervullen voordat uw ‘bemanning’ de bagage inlaadt of wat boodschappen doet voor de eerste dag. Vervolgens gaat een technicus met u aan boord om u te laten zien hoe u uw boot moet besturen. Als het mogelijk is, passeert hij de eerste sluis met u.

Aan het eind van uw vaarvakantie

Vergeet niet om uw boot tijdig weer af te leveren! De tijden zijn 4 à 5 uur ’s middags voor een weekend en 8 à 9 uur ’s ochtends voor een midweek of week. Het personeel van het centrum voor bootverhuur zal u de nodige materialen verstrekken om uw boot goed schoon te maken.

Na uw vaarvakantie kunt u het ingevulde formulier ‘Welke herinneringen hebt u aan uw vakantie’ aan ons teruggeven. Verder zijn we heel blij met ideeën, tips en suggesties om onze dienstverlening te verbeteren! 

Tips voor een nog fijnere vaarvakantie

Fietsen

Een fiets is onmisbaar om uw omgeving te verkennen, dorpen en bezienswaardigheden te bezoeken en boodschappen te doen. Dankzij uw fiets maakt u misschien zelfs ontmoetingen mee die uw vakantie onvergetelijk zullen maken. Reserveer ze voordat u vertrekt!

Voor kinderen wordt het dragen van een helm sterk aanbevolen. Neem deze dus zeker mee.

Vissen

U kunt in de kanalen en rivieren vissen, mits u van tevoren een visvergunning aanvraagt. Deze is te koop in hengelsportwinkels en sommige tabakswinkels (kosten ongeveer € 30 voor een vakantiepas die 15 dagen geldig is). Veel visplezier!

Wi-Fi aan boord

Tablet, computer, mobieltje … blijf ‘connected’ tijdens uw vaarvakantie! De meeste centra voor bootverhuur bieden u de ‘Wi-Fi aan boord’-service waarmee u met meerdere apparaten tegelijk op het internet kunt (afhankelijk van de dekking van het netwerk, die per regio kan verschillen). Neem voor meer informatie contact met ons op.

Barbecue

De barbecue is echt hét apparaat voor op vakantie. Neem dus een barbecue of plancha mee aan boord en beleef gedenkwaardige grillfeestjes! Om u van dienst te zijn, verhuren de meeste centra voor bootverhuur apparaten die op gas werken. Ga dit na voordat u vertrekt.

Handdoeken, washandjes, theedoeken, vaatdoeken

Komt u met het vliegtuig of de trein en hebt u niet genoeg ruimte in uw koffers?
Nicols biedt u een praktische oplossing vanuit alle vertrekcentra: verhuur van een setje toiletlinnen (bestaande uit 1 washandje + 1 handdoek + 1 badlaken) en verhuur van een setje keukenlinnen (bestaande uit 1 keukenhanddoek en 2 theedoeken). Vraag erom voordat u aan boord gaat.

Schoonmaakarrangement

Moet u snel vertrekken of hebt u geen zin om de boot na afloop van uw vakantie schoon te maken? Onze centra voor bootverhuur bieden u een schoonmaakarrangement (€ 50 tot € 200 afhankelijk van de formule), zodat u niet hoeft te boenen. Maak er gebruik van!
NB: u kunt het centrum voor bootverhuur het beste op de dag van ingebruikname van de boot op de hoogte stellen, zodat de schoonmaak na afloop van uw woonbootvakantie beter georganiseerd kan worden. Bedankt voor uw begrip!

All inclusive

Dat is pas vakantie! Kies voor de ALL INCLUSIVE-optie en ga in alle rust aan boord!
De ‘all inclusive’-formule bestaat uit het volgende: 1 rivierengids + 2 fietsen + het schoonmaakarrangement + setje keukenlinnen + setje toiletlinnen + brandstofarrangement (motorbrandstof/gas).
Neem contact met ons op voor de tarieven, die verschillen naargelang het gekozen bootmodel.

Omvormer 12 volt naar 220 volt

Aan boord van uw boot hebt u geen andere stroomvoorziening dan de accu van uw boot (behalve het model Comfort 1350 VIP, Estivale Sixto Prestige C & Octo Fly C, die uitgerust zijn een stroomaggregaat). De accu is krachtig genoeg om uw boot te verlichten en de huishoudwaterpomp te laten werken (voor de watertoevoer). Als u meerdere elektrische apparaten wilt aansluiten, hebt u diverse mogelijkheden:

 • U vindt een aanstekercontact in de stuurhut, waar u bijvoorbeeld een mobieltje op kunt aansluiten (in dit geval moet uw kabeltje geschikt zijn voor het aanstekercontact).
 • U kunt bij het centrum voor bootverhuur vragen om een omvormer voor een bescheiden huurbedrag van ongeveer € 12. Hiermee kunt u de elektriciteit van de 12v-accu omvormen naar 220 volt. Maar wees voorzichtig! U kunt hier apparaten met een bescheiden stroomverbruik mee opladen (max. 150 watt) zoals een mobieltje, computer, tablet, spelcomputer voor de kinderen, … maar geen apparaten die meer energie verbruiken (meer dan 150 watt) of apparaten met elektrische weerstand (föhn, elektrisch koffiezetapparaat).Vergeet niet dat u afhankelijk bent van de accu, die leeg kan raken!
 • Als u echt 220 volt nodig hebt voor een apparaat met een hoog verbruik (bijv. een apparaat met elektrische weerstand), kunt u de accu ’s avonds opladen via stopcontacten in bepaalde gemeentes. Deze worden over het algemeen in uw rivierengids vermeld. Hiervoor gebruikt u het verlengsnoer dat gratis aan boord beschikbaar is. Rechtstreekse aansluiting met de walstroomaansluiting van uw boot is ook mogelijk (voor de nieuwere modellen).
  Nu bent u er klaar voor om in alle rust te vertrekken!

Nicols, een 100% Franse bouwer en verhuurder van rivierboten

De scheepswerf Nicol’s Yacht werd in juli 1986 opgericht binnen het concern Nadia, gespecialiseerd in de verwerking van kunststoffen. In slechts enkele jaren heeft Nicol’s Yacht zich ontwikkeld tot een toonaangevend Frans bedrijf op het gebied van vaarvakanties, met 4 botenseries bestaande uit maar liefst 23 modellen motorjachten.

Tegenwoordig staat Nicols bekend om zijn hoogwaardige boten en dienstverlening.

Praktische informatie

Havens en aanmeerplaatsen

Tijdens uw vaarvakantie mag u overal aanmeren waar u maar wilt, behalve op privéterrein natuurlijk! Als u hebt gekozen voor het platteland, houd dan rekening met de natuur. Laat geen sporen van uw aanwezigheid achter. Als u de voorkeur geeft aan de levendigheid van steden of dorpjes, gebruik dan de havens en aanmeerplaatsen die de gemeentes voor u hebben ingericht. Deze comfortabele ligplaatsen, waarvoor soms een bescheiden vergoeding wordt gevraagd, zijn vaak een handige plaats om aan te meren als u de stad wilt bezoeken.

Sluizen

Door een sluis varen, hoe gaat dat?
Door een sluis varen, het zogenaamde ‘schutten’, is simpel en zelfs leuk, mits u zich aan enkele regels houdt: vaar altijd langzaam en voorzichtig, en wees geduldig als er meerdere boten liggen te wachten… In handmatig bediende sluizen gaat het schutten gemakkelijker met minimaal twee handige personen!

Zijn de sluizen ook weleens gesloten?
Sommige sluizen zijn op feestdagen gesloten. Raadpleeg ons voor meer informatie.

Moet ik betalen om door een sluis te varen?
Langs uw route passeert u meer of minder sluizen en basculebruggen. Dit is gratis.

Werken de sluizen automatisch?
Sommige sluizen werken automatisch, andere zijn handbediend. De sluiswachter kan u dan vragen om te helpen. In Charente bijvoorbeeld moeten de sluizen door de pleziervaarder worden bediend. Daardoor bent u niet aan bepaalde tijden gebonden!

Kanaal of rivier?

Afhankelijk van de gekozen plaats van vertrek zult u op kanalen en/of rivieren varen. Wees u ervan bewust dat rivieren wilder zijn dan kanalen (die door de mens zijn aangelegd) en gemakkelijker buiten hun oevers kunnen treden, vooral in de lente en soms ook in de herfst. Deze overstromingen kunnen vaarbeperkingen tot gevolg hebben, waardoor u – voor uw veiligheid – verplicht kunt worden om alleen op kanalen te varen of voor een ander vertrekpunt te kiezen, zonder dat uw vaarvakantie wordt geannuleerd. U dient voor uw vertrek kennis te nemen van de staat van de rivieren/kanalen waarop u gaat varen.

Werkzaamheden

Om de oevers en sluizen van kanalen en rivieren te onderhouden, kunnen waterwegen tijdens bepaalde periodes gesloten zijn wegens werkzaamheden. Meestal zijn de sluitingsdatums vanaf maart bekend. Hierdoor kunnen we verplicht zijn het vertrekpunt van uw bootreis of uw route te wijzigen, zonder uw vaarvakantie echter te annuleren.

De belangrijkste pluspunten van dit bedrijf

 

 • Plezierboten die voor 100% in Frankrijk worden geproduceerd.
 • Een scheepswerf met meer dan 30 jaar ervaring.
 • Elegante, lichte motorjachten.
 • Zeer goed beveiligde boten die geschikt zijn voor gezinnen.
 • Het verwarmde zwembad dat geweldig is voor klein én groot!

 

 • Een netwerk van 23 Nicols-verhuurcentra in Frankrijk, Duitsland en Portugal.
 • Een welkomstgeschenk wanneer u aan boord van uw Nicols-boot gaat.
 • Uw loyaliteit wordt beloond: hoe vaker u met Nicols vaart, des te meer korting u krijgt!
 • Kleine centra voor bootverhuur.

MAIS DE