BOOTVERHUUR ZONDER VAARBEWIJSen Erne

Droomt u van uitgestrekte landschappen, een ongerepte natuur met een weelderige flora en fauna? Huur een boot op de Erne in Noord-Ierland: u zult uw ogen uitkijken. Deze rivier, die in Zuid-Ierland ontspring, kruist de grens en stroomt vervolgens verder tussen twee grote meren met diepblauwe wateren: Upper en Lower Lough Erne. Hier lopen de blauwe hemel en het blauwe water regelrecht in elkaar over, waardoor het land haast een secundair element lijkt. Het lijkt hier niet het land te zijn dat wordt onderbroken door het water van de Erne en de meren: hier leeft men op het water, is men omringd door water en lijkt het eerder of het land en de honderden eilandjes op het blauwe water van deze paradijselijke waterspiegel zijn neergestreken.
pictos-erne
BOOTVERHUUR OP DE ERNE, IN NOORD-IERLAND

Vanuit Bellanaleck

Uw cruise in een motorboot zonder vaarbewijs begint in Bellanaleck. Deze kleine gemeente, met een paar honderd inwoners, is een ideaal vertrekpunt om de Lough Erne te verkennen, precies tussen het lage en hoge deel ervan: Upper en Lower Lough Erne. Bellanaleck ligt bovendien maar 8 km van de historische stad Enniskillen de grootste stad van de County Fermanagh. Enniskillen, gelegen op een klein eiland, is een plek die u niet mag mislopen tijdens uw riviercruise. U treft hier enkele historische juweeltjes, waaronder een kasteel uit de 15e eeuw (waar twee musea zijn gevestigd), en voor wie van shoppen houdt is het heerlijk flaneren over de Buttermarket, met maar liefst 16 galerijen en talloze cafeetjes en winkels!


Op naar het zuiden, naar de Upper Lough Erne:

Verlaat Bellanaleck in zuidwaartse richting en vaar over de Erne in de richting van de bron van de rivier. U komt aan bij de Upper Lough Erne (hoge Erne-meer): een uitgestrekte watervlakte, doorspekt met meer dan 150 eilanden. Sommige eilanden zijn ingericht voor watersportactiviteiten en waterpret voor groot en klein, op andere eilanden treft men talloze historische resten aan, waarvan sommigen enkele duizenden jaren oud zijn!


Het gaat verder in noordwestelijke richting, naar de Lower Lough Erne:

Ditmaal zet u koers op het noordwesten, om over de Erne naar de Lower Lough Erne te varen. Na een tussenstop in Enniskillen (zie hierboven) vaart u het meer op, met overal eilandjes en schiereilanden, uitermate geschikt voor een picknick, een tussenstop op een afgelegen plekje midden in de natuur, ver van alle luidruchtige stadsdrukte! Geniet van rust en ontspanning tijdens deze natuurvakantie... Wie van culturele tussenstops houdt, doet er goed aan halt te houden op Devenish Island (ofwel 'osseneiland'), waar zich vroeger een kloostercomplex bevond, gebouwd in de 6e eeuw, in de 12e eeuw door de Vikingen geplunderd, waarna het in de middeleeuwen in zekere mate opnieuw opbloeide. De ruïnes en resten van dit meer dan 1500 jaar tellende, rijke verleden zijn tot op vandaag te bezichtigen…

MAIS DE